dimecres, 1 de febrer del 2017

Anells

Quan mirem per primer cop el planeta Saturn de ben segur que el que més ens impressiona són els seus anells, esdevé una imatge inesborrable a la nostra retina per molts anys que passin.

Però què són els anells, de què estan formats i perquè es formen?, tots els planetes en tenen?
Anem per parts, no tots els planetes tenen anells, però en el nostre sistema solar sí que en tenen els quatre planetes exteriors, Júpiter, Saturn, Neptú i Urà. Els planetes interiors no tenen anells.
El més vistosos són els de Saturn i després, a distància, Urà, Neptú i Júpiter, aquests dos darrers quasi empatats.
Anells a Júpiter

Els anells estan formats en el cas de Saturn per trossos de gel d'aigua i roques, alguns de mides com cases, altres de centímetres i, també, per molta pols de gel. En el cas dels altres planetes estan formats per roques fetes de silicats.

Els anells de Saturn van ser vistos per primer cop per Galileu el 1610, però no es va imaginar que eren anells al voltant del planeta sinó una mena de nanses o bonys. Va ser Huyghens el 1659 que els va identificar com anells que voltaven el planeta sense tocar-lo. Encara que s'estenen entre els 7.000 km de la superfície del planeta i quasi els 300.000 km. La massa total dels anells equivaldrien a la d'un asteroide de 500 km de diàmetre.

Els d'Urà van ser descoberts el 1977 per un equip d'astrònoms i confirmats, i ampliats en nombre, per la sonda Voyager 2 i el telescopi Hubble fins els 13 que es coneixen actualment. Els de Júpiter i de Neptú són els més febles de tots i els va descobrir també la sonda Voyager 2. Júpiter presenta tres anells i un halo interior formats tots per pols microscòpica. Neptú presenta cinc anells també formats per pols microscòpica.

En quant a la seva formació, no està gaire clara, però darrerament, el 2010, uns científics americans van proposar que els anells gelats de Saturn s'havien format per l'acció de la gravetat del planeta sobre una o més llunes atrapades i que per la força de marea les va acabar destruint. Això passa quan la força de gravetat és superior a la força de cohesió de la lluna atrapada. Semblaria que els altres planetes en lloc d'atrapar llunes només van atrapar pols.

No només s'han descobert anells en planetes, el 1997 es va descobrir a un asteroide de nom Cariclo. Té 250 km de mida, transita entre Saturn i Urà i es va detectar que alguna cosa li passava, doncs variava de lluminositat. El 2014 es va concloure que estava rodejat per un anell de material que segons com li feia ombra. Van resultar ser dos anells de gel que equivaldrien a una pedra de 4 km de diàmetre feta pols. Se suposa que estan fets de cristalls de gel provinents d'algun impacte i, que a més, hauria d'haver estat suau, d'altre manera el material hagués sortit rebotat i la feble gravetat de l'asteroide no l'hauria pogut retenir.

Publicat a la revista "Els Colors del Pla de l'Estany" en el seu nº 206 del febrer de 2017