dissabte, 6 de maig del 2017

Centro de Astrobiologia - CAB

Fa uns dies vaig tenir l'oportunitat de visitar aquest centre que es troba a Torrejón de Ardoz, prop dels terrenys on hi ha la base aèria del mateix nom. Podríem dir que és una subseu del centre d'astrobiologia de la NASA. Dintre hi ha de l'ordre de 160 científics, (físics, biòlegs, matemàtics, químics, paleontòlegs, geòlegs, enginyers) que estudien i fan experiments sobre astrobiologia. Partint de la premissa inicial de que es tracta d'una ciència de naturalesa interdisciplinar, l'objectiu de la qual és trobar resposta a les incògnites relacionades amb la vida, que serien:

Què és la vida, com va sorgir la vida a l'univers, hi ha o hi ha hagut vida a d'altres llocs de l'univers o si hi ha alguna relació entre l'evolució de la vida i la de l'univers donades per la universalitat de la física i de la química, que asseguren que idèntics processos han d'ocórrer quan els mateixos components es troben en el mateix entorn.

En quan a què és la vida, comencen descrivint les característiques d'un organisme viu, que serien: autorreplicació, metabolisme i separació de l'entorn. Prenent com seves dues definicions de vida, una de Schroëdinger, autor del llibre Què és la vida?, on la defineix com ...el que aconsegueix evitar caure en l'equilibri. O bé la de l'Scripps Research Institute que la cita com ...un sistema autosostingut capaç d'evolució darwiniana.

Tot plegat es podria resumir en que la vida seria una maquinària metabòlica proveïda d'una membrana que la compartimenta i amb una plantilla de mecanismes genètics.
Les activitats científiques que duen a terme al CAB es classifiquen en tres grups, tal com indiquen a la seva pàgina www.cab.inta.es:
-observació, experimentació i modelització, en astrofísica, ciències planetàries, biologia i ecologia microbiana
-teoria aplicada a les matèries en les que la investigació del CAB està focalitzada (hidrodinàmica, emergència, fenomens de l'equilibri, auto-organització, fragmentació i fractalitat.
-tecnologia de suport (bioinformàtica, computació, sistemes avançats de comunicació, telemàtica, robòtica)

Per tirar endavant el seu treball cerquen entendre l'origen i l'evolució inicial de la vida requereix, per tant, entendre els cicle dels elements químics a l'Univers, especialment en la formació i evolució de molècules complexes. També la recerca de planetes extrasolars, caracteritzant la seva potencial habitabilitat. Desenvolupar la instrumentació adequada per l'exploració in situ d'ambients planetaris. Desenvolupar eines que permetin la simulació en microescala d'ambients planetaris com Mart o Europa. Entendre els principis bàsics de la vida, la seva evolució inicial i la seva adaptabilitat a condicions extremes. Trobar i analitzar biomarcadors que permetin la recerca de la vida a diferents entorns. Entendre els mecanismes bàsics de la complexitat.

Només tot això.


Publicat a la revista "Els Colors del Pla de l'Estany" en el seu nº 210 del maig de 2017

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada