dimarts, 3 de desembre del 2013

El model de Niça

Aquesta hipòtesi publicada a la revista Nature al 2005 per quatre científics no gaire coneguts vol desenvolupar un model de l'evolució dinàmica del sistema solar des del moment en que ja estaven formats els vuit planetes actuals uns 500 milions d'anys després de la seva formació.

Tot va començar quan es van estudiar unes partícules recollides per la sonda Stardust que va passar darrera el rastre del cometa Wild2 al 2004. Observant-les sota un microscopi electrònic es va veure que contenien minerals exòtics, com nitrur de titani i tungstè que només es podien haver formats a les rodalies del Sol i per sobre de 1.700ºC. Com és possible que un cometa fred continguin aquestes partícules d'origen tan calent?

Segons l'esmentat model quan el sistema solar es va estabilitzar, aquests planetes orbitaven en cercles molt propers, trobant-se Neptú més interior que Urà tot voltant el Sol. Per la part exterior hi orbitava tot un seguit de deixalles planetesimals de roca i gel. Com conseqüència d'atraccions gravitatòries entre els planetes majors, Júpiter i Saturn, aquest sistema poc estable va patir una estrebada, enviant Júpiter una mica més cap a l'interior i els altres tres cap en fora.

Simulació que mostra els planetes exteriors i el cinturó planetesimal

Aquesta atracció reiterada entre Júpiter i Saturn va fer que aquest entrés dins de la zona d'influència sobre Neptú i Urà que els va accelerar i enviar més enllà de l'òrbita que llavors tenien, amb el fet addicional que Neptú va marxar més lluny que Urà. Així tota la zona on es trobaven les deixalles de roca i gel que no havien estat atrapades per formar part dels planetes i que orbitaven per la part externa del sistema va ser també expulsades pels dos planetes que van interrompre en la seva zona.

Això va ocasionar una dispersió completa d'aquestes deixalles, incloses les de l'anomenat cinturó d'asteroides entre Mart i Júpiter, i unes van anar cap a l'interior del sistema solar ocasionant el conegut com a Gran Bombardeig Tardà (GBT) i altres van anar cap a l'exterior creant els núvols de Kuiper i d'Oort. Aquest bombardeig va durar un mínim de 100 milions d'anys i van haver grans impactes contra la Terra, inclòs el que va originar la Lluna.

De fet, i ara encara més, conforme anem trobant planetes a altres estrelles, ens estem donant compte que el model que havíem pres com referència, el nostre, és ben poc habitual en els altres sistemes planetaris.

Esperem que noves investigacions sobre aquests nous sistemes i sobre els cossos que es troben en els núvols de Kuiper o Oort permetin avançar, tan sigui utilitzant telescopis terrestres o bé sondes com la New Horizons que arribarà a Plutó al juliol de 2015.


Publicat a la revista "Els Colors del Pla de l'Estany" en el seu nº 168 del desembre 2013