dimarts, 1 d’octubre del 2013

Iniciació a l'observació


Des de ben al principi els primers homínids ja es feien preguntes i la pregunta que es feien quan era de nit i miraven el cel ple d'estrelles era què eren aquells puntets brillants que es movien de posició lentament al llarg de la nit i cada nit.

Ara ja hem aprés més i sabem que aquests puntets majoritàriament són estrelles, però també ens podem trobar planetes i fins i tot podem observar agrupacions d'estrelles com cúmuls o galàxies i tot això a simple vista, amb la condició de que no tinguem contaminació lumínica.

Si volem aprendre a observar millor us recomano que llegiu la guia d'iniciació a l'astronomia que trobareu a la pàgina d'Astrobanyoles a www.astrobanyoles.org a la columna del costat esquerra.

Bàsicament us iniciarem en com observar el cel. La primera recomanació serà conèixer el cel, això vol dir tenir a mà un mapa del cel de nit, un planisferi de paper o la seva nova versió digital per tauletes o mòbils, i aprendre a identificar les estrelles. Saber identificar les constel·lacions en les que s'agrupen, que de fet només és una regla per recordar com agrupar-les segons uns patrons d'uns dibuixos més o menys estilitzats pensats pel grecs fa algun miler d'anys.

Així ja sabrem on tenim el nord i el sud. També ens caldrà saber per on circulen els planetes i la lluna, que és pel pla del Sol, o sigui el que es coneix com la línia eclíptica. I que tots els objectes celestes surten a l'hemisferi nord, per l'est i es ponen per l'oest. Un cop ja tenim assolits aquests coneixements bàsics ja podem donar un pas endavant i passar a una etapa posterior per tal d'avançar poc a poc i evitar frustracions.

Ara us recomano observar el cel amb prismàtics. Es veu ben diferent, és com si agaféssiu un tros de cel i l'ampliéssiu amb una gran lupa. On abans vèieu a ull nu alguna estrella, ara us poden aparèixer dotzenes. Aquí és important saber a quina constel·lació i a quina estrella esteu mirant doncs haureu d'entrar a mapes d'estrelles més detallats i és més fàcil cometre errors d'identificació. Però la seva grandesa serà poder veure escenes que ni a simple vista, per falta de detall, ni amb telescopi, perquè observen zones més petites podreu veure mai. Simplement és una altre forma d'observar el cel.

Un cop superat aquest nivell, ja podeu pensar en entrar al següent, l'observació amb telescopi. Però abans de començar cal que us pregunteu quina mena d'objectes voleu mirar, si us voleu dedicar a observació planetària o si voleu observar cel profund amb cúmuls, nebuloses i galàxies. La decisió és important doncs el model de telescopi a comprar està en funció del que voleu observar.

De totes formes no penseu mai que amb un telescopi podreu veure les imatges que ens presenten els llibres d'astronomia, doncs són fotos fetes per telescopis espacials i quasi sempre retocades amb colors per a fer-les més impressionats. El cel de nit a nivells aficionat és quasi bé tot en blanc i negre.