dissabte, 14 de setembre del 2013

Del Big-Bang fins els exoplanetes. Química interestel·lar.


Avui dia la teoria Cosmològica Estàndard és la que té més acceptació entre els científics i està sostinguda per tres fets demostrables:

  • el desplaçament cap al vermell de la llum que ens arriba des de les galàxies, símptoma de que s'estan allunyant
  • el soroll de fons de microones, romanent de l'explosió original o Big-Bang
  • la composició existent entre hidrogen i heli, del 75% i el 25% respectivament, que es va poder originar en els tres primers minuts després de la gran explosió.



Passats aquests segons inicials, i havent sofert una etapa de ràpida inflació, els elements formats es van començar a ajuntar com conseqüència de l'actuació de la força de gravetat. Així, en primers lloc, es van formar núvols de gas que posteriorment van deixar pas a la formació d'estrelles.



A l'interior d'aquestes estrelles, a través de reaccions nuclears produïdes a milions de graus de temperatura, és on es van continuar creant altres elements de la taula periòdica, d'ordre superior, com bor, beril·li, elements intermedis per arribar al carboni i després a l'oxigen. Cal recordar que només es va formar hidrogen durant els tres primers minuts després del Big-Bang, mai més se'n ha tornat a formar.



Segons quina sigui la massa de l'estrella es pot arribar fins a produir ferro en el seu nucli, però d'aquí ja no es pot passar en una reacció nuclear; aquesta passa a ser endotèrmica en lloc d'exotèrmica. Així doncs, com s'arriben a obtenir els elements que es troben per sobre del ferro a la taula? Doncs a través del col·lapse de la pròpia estrella i la seva posterior explosió. És en aquest instant quan els àtoms obtenen prou energia per a sintetitzar nuclis de més pes atòmic. De fet qualsevol d'ells seria possible en aquesta etapa d'explosió anomenada supernova.



Els elements així originats s'escampen per tot l'univers, formant noves estrelles, ara ja de segona generació. Només 100 milions d'anys després de formar-se, si aquestes noves estrelles són molt massives ja els hi pot passar el mateix procés i explotar, amb la qual cosa passen a enriquir els núvols de gas interespacials que nodriran la formació d'una nova estrella, ara ja de tercera generació. Els científics diuen que la nostra estrella, el Sol, pot ser una estrella de tercera generació.



Ara ja hem vist com s'originen tots els elements de la taula periòdica que trobem al nostre planeta. Però si examinem els núvols de gas i pols interestel·lars podem trobar no tan sols elements sinó també certs compostos orgànics.



A la revista The Astrochymist (www.astrochymist.org/astrochymist_ism.html) podem trobar una llista cronològica de les més de 180 molècules diferents descobertes en espais interestel·lars i circumestel·lars, des dels elements bàsics CHON, passant per molècules que van dels dos àtoms fins a incloure ful·lerens (C60-C70) com els descoberts per l'astrònom Jan Cami1 quan observava la nebulosa planetària TC1 l'any 2010 utilitzant el telescopi Espacial Spitzer de la NASA (podem trobar una llista similar classificada pel nombre d'àtoms a la Wikipèdia). Cal dir que el primer va ser el radical metilidè (CH) descobert per Swings i Rosenfeld al 1937 fent observacions espectroscòpiques dels núvols interestel·lars. També s'han detectat compostos amb S, Al, Mg, F, P, Cl, Fe, K, Na i D.




A partir d'aquest núvols de gas i pols es tornen a generar noves estrelles, que al seu voltant, poden tenir nous sistemes planetaris, similars al nostre Sistema Solar, formats pel mateix gas que l'estrella, per radiació, expulsa de les seves rodalies i envia a zones més llunyanes. Per successives aglomeracions es van formar protoplanetes que amb el temps esdevindran planetes i també es formaran asteroides i cometes més llunyans, però que tots ells tindran les mateixes marques químiques.



El primer exoplaneta (planeta d'una estrella que no sigui el Sol) va ser descobert el 1987 per l'astrònom canadenc Bruce Campbell3 a gamma-Cefeu, però que no es va confirmar fins al 2002. Entre el 1990 i 1995 es va establir una gran competició entre astrònoms suïssos i nord-americans per mirar de trobar i confirmar el primer exoplaneta. L'equip liderat pels suïssos Mayor i Queloz van ser els primers en fer-ho, el 1995, al voltant de l'estrella 51 Pegasi, on, gràcies a la tècnica de la velocitat radial, van ser capaços de detectar que hi havia un exoplaneta del tipus “Júpiter calent” al voltant de l'estrella.



Aquest mètode espectroscòpic es basa en la petita oscil·lació del centre de masses de la parella estrella-exoplaneta, que fa que el seu centre de gravetat es mogui de forma de tal manera que,en una posició determinada, quan s'acosta a nosaltres, l'espectre de la seva llum ens arribi blavós i, a l'extrem oposat de la seva oscil·lació, més vermellós, un simple efecte Doppler que mitjançant uns càlculs, ens permetrà saber la massa del planeta trobat. Es va trigar molt de temps a fer aquests descobriments a causa de la manca tècnica d'instrumentació capaç de resoldre les petites variacions de les línies dels espectres analitzats.



Un altre mètode de detecció és el fotomètric, mitjançant el qual es mesura la quantitat de llum que ens arriba de l'estrella i la seva disminució quan el planeta transita per davant. Amb aquest mètode es pot conèixer el període orbital del planeta, la seva massa i radi, així com la seva velocitat i inclinació de l'òrbita, entre d'altres.



També es fan servir l'astrometria, per detectar les variacions de posició de l'estrella i el mètode de les lents gravitacionals, però en menor proporció, ja que cal una perfecta alineació entre nosaltres, la lent i l'exoplaneta. Tots són mètodes indirectes. Quan als directes, de fet només existeix un, que és l'observació visual directa de l'estrella posant un protector per tapar la llum que emet l'estrella que ho emmascara tot.



Fomalhaut, al centre, emmascarada per veure el seu sistema planetari i l'anell de pols que l'envolta




El 2008 la NASA va confirmar la detecció de la primera molècula orgànica en un exoplaneta, el HD 189733b, que es troba a 63 anys-llum dins de la constel·lació de Vulpècula. Es tractava del metà i de l'aigua.



Actualment hi ha dos telescopis fora de la nostra atmosfera que busquen possibles exoplanetes, el Kepler (NASA) i el Corot (ESA), ajudats pel Hubble i per l'Spitzer, també de la NASA. El millor llistat actualitzat d'exoplanetes habitables és el Catàleg d'Exoplanetes Habitables4 elaborat per la Universitat de Puerto Rico Arecibo, que té censats 867 (hi ha prop de 3.000 més pendents de confirmació). Ara com ara de tot aquest llistat només set exoplanetes s'han confirmat com a potencialment habitables a data de març 2013.

Planetes potencialment habitables indicant el seu índex de silimiltud amb la Terra a juliol 2013


2- Considerations Regarding Insterstellars Molecules, P. Swings and L. Rosenfeld, ApJ 86:483-486 (1937)
3- B. Campbell, G.A.H. Walker, S. Yang (1988). «A search for substellar companions to solar-type stars.». Astrophysical Journal 331:  pp. 902–921.

Publicat a la revista "AIQS News" en el seu nº 65 del setembre 2013