dimecres, 10 de juliol del 2013

Vulcanisme al Sistema Solar


Tots coneixem aquest fenomen damunt de la superfície del nostre planeta que fa sorgir lava del seu interior barrejat amb gasos i que arriba a transformar la seva fesomia. Aquest fet juntament amb els moviments de les plaques tectòniques dóna origen les muntanyes i al moviment dels continents. Però no som l'únic lloc del sistema solar on es produeixen aquests fenòmens, altres indrets també tenen un interior fluid i un lloc per on sortir a la superfície.

Damunt de Mart existeix el volcà més gran de tots els planetes, el Mont Olimp que una alçada de 27 km i un diàmetre de 540 km de perímetre en la seva base, una caldera de 60 km de diàmetre i 3.000 m de fondària. És tan alt per la més baixa gravetat del planeta i la seva forma recorda molt els volcans d'escut de les illes Hawaii. Es coneixen una dotzena de volcans a Mart, i la Sonda Mars Express va confirmar que la seva lava una antiguitat de només dos milions d'anys.

A Venus també es poden veure restes de volcans però ja no estan actius des de fa 500 milions d'anys per falta de moviments tectònics i d'un nucli líquid. De fet el seu sòl és en un 90% basalt, material típic dels volcans. La lluna també tenia en un principi el nucli líquid però al ser tan petita no tenia prou força com per a trencar la seva escorça i només li fluïa la lava per la seva superfície quan impactava un asteroide i la trencava i així podia brollar creant els anomenats mars.

A altres llunes tan de Júpiter com de Saturn i Neptú també s'ha detectat activitat volcànica o, millor dit, criovolcànica o sigui de baixa temperatura.. El satèl·lit de Júpiter, Io, presenta activitat volcànica però el gasos que expulsa són de diòxid de sofre i la seva energia prové de les forces de marea que crea el gegant Júpiter ajudats per les altres dues llunes Europa i Ganímedes. Les seves erupcions poden arribar fins a 300 km d'alçada i són causa d'un petit anell al voltant del planeta. Es calcula que hi ha de l'ordre de 150 volcans actius.
Guèisers a Encèlad (foto:NASA)

Pel que respecta a Europa sembla que sota de la seva capa superficial d'entre 10 i 30 km de gruix d'aigua gelada pot haver un oceà submergit d'aigua salada, que degut a les forces de marea, com abans, trenca la capa de gel i sorgeix a l'exterior com un volcà o un guèiser.

Al satèl·lit Encèlad de Saturn, la sonda Cassini al 2005 va detectar un comportament molt semblant al d'Europa, amb guèisers, possiblement d'aigua. En quant a Tritó, el major satèl ·lit de Neptú, també s'han detectat criovolcans, amb emissions de nitrogen o de metà líquid i la seva energia la proporciona la posició del Sol que durant molt temps seguit il·lumina el mateix hemisferi de la lluna degut a la seva especial rotació síncrona, tal com si fossin estacions.

Publicat a la revista "Els Colors del Pla de l'Estany" en el seu nº 164 de l'agost 2013

divendres, 5 de juliol del 2013

Les bombes d'ariet a la comarca


Les bombes d’ariet tècnicament caldria anomenar-les bombes hidràuliques d'ariet. Corresponen a un tipus de bombes que pugen aigua de cotes baixes a cotes més altes, fins a uns 100 metres de desnivell. Utilitzen un petit saltant d'aigua o una resclosa tot aprofitant l'energia que comporta l'aigua en moviment i la que allibera quan s'intenta aturar-lo bruscament.

Quan això es produeix es provoca el que es coneix com «cop d'ariet», que fa tremolar tots els tubs, amb risc de trencar-los. És, per exemple, el que sentim a casa nostra quan tanquem de cop una aixeta per la qual circula aigua a pressió. Comparativament també és el mateix que succeeix quan desconnectem l'endoll d'una màquina que està en funcionament i es produeix una espurna en els borns de contacte. Això és el que passa en el corrent elèctric, però quan parlem d'un corrent d'aigua aquesta forma de dissipar l'energia es transforma en un cop d'ariet, en sí molt energètic, que fa pujar l’aigua des d'un punt més baix a un altre de més elevat, i sense cap mena de consum elèctric.

Aquest tipus de bomba és molt senzilla de construir, i molt ecològica, només requereix elements simples de fontaneria, i és molt fàcil de muntar i instal·lar. El seu principal avantatge és, com s’ha dit, que no té cap cost de consum, a més de les poques avaries que presenta. Per aquest motiu va ser un element molt valorat en les cases de pagès isolades que no disposaven de corrent elèctric. El seu auge a la comarca va ser des de primers del segle XX fins als anys setanta, quan van ser substituïdes per les bombes anomenades centrífugues.

Ariet de can Martorell treballant al Revardit
En l'actualitat només n’existeix una en marxa, que sigui coneguda. Es troba a la llera del Revardit, entre els municipis de Camós i Palol de Revardit, i alimenta d'aigua a dos masos: can Martorell i can Coll, que es troben pujant riu amunt. En Ferran Baig, l'actual llogater de la finca, ens explica que «s'alimenta d'una resclosa mitjançant una conducció amb una bassa d'amortiment intermèdia». De fet, amb un desnivell d'alimentació d'uns 1,8 m és capaç d'impulsar l'aigua fins a 13 m a can Martorell a 2 l/min, i fins a 43 m a can Coll a 0,6 l/min, i sense cap mena de despesa. Només ocasionalment, cada certs anys, cal fer algun manteniment tècnic a l'aparell o descolgar-lo després d'una riuada.

En aquest tipus de bombes la quantitat d'aigua que s'aprofita per pujar és al voltant del 2 al 5 % del total d’aigua que hi circula, la resta torna a la llera d'on prové.

L'ariet del Revardit porta gravades les inicials «FV», corresponents a Francesc Valentí, el ferrer de Sant Esteve de Llémena que va estar fabricant aquests ginys fins al 1999 i que, fins i tot, els havia patentat. Segur que a la comarca o a les seves rodalies encara podríem trobar algun dels dos models que fabricava. Els hereus d'aquest ferrer són els únics que poden oferir actualment bombes d'aquest tipus en tota la província de Girona, juntament amb en Josep Casasses, fabricant artesà d'Osor.

Si algun lector està interessat a veure funcionar una bomba d'ariet, cal dir que a Tortellà n’engeguen una per la fira de Quaresma com a demostració de la feina que es feia abans.

L'ariet de can Llobera d'Orfes
A can Llobera d'Orfes, on viu en Lluís Llovera, també es feia servir un ariet per pujar l’aigua que rajava d'una deu. La conduïen fins a un rec, per guanyar un desnivell de prop de 2 m, i així la pujaven fins a la casa, a uns 20 m per sobre del nivell de la bomba. En Lluís ens explica que «el va muntar el seu pare entre el 1910 i el 1920 i que va estar operatiu fins al 1930, quan les deus es van assecar». Continua dient que «al final l'engegaven del balcó de casa estant, amb un filferro». Finalment recorda que també el van utilitzar a l'octubre del 1940 arran de les inundacions. Encara el té guardat a casa seva com si fos una part de la seva infantesa.

En Lluís Llovera ens va conduir a l'ariet de can Gimferrer d'Ollers. Aquest segur que havia de ser el més gran de tots, ja que era capaç de pujar l'aigua a uns 100 m de desnivell i portar-la a 1.500 m de distància, que és el tram que s'ha de recórrer entre el gorg Blau i el mas. Aquest lloc, de gran bellesa i frescor ple de falgueres i heures, té un saltant d'aigua, d’uns 4 metres de desnivell, que es troba a la riera de la Fontsanta, a tocar del rec de Ramirol. A la seva part alta encara es pot veure la resta d'un tub que servia per alimentar l'ariet. Aquest, segons ens explica la Joaquima Gimbernat, propietària del mas, «va funcionar entre 1960 i 1970». També s’hauria pogut agafar l'aigua del Ramirol, ben a prop, que té un saltant de 15 metres, l'únic problema és que aquest torrent no assegurava una continuïtat amb el cabal d'aigua com feia el de la Fontsanta. Aquest, clarament, havia de ser el més potent de tots els ariets trobats en aquesta recerca.


El gorg Blau d'Ollers, amb el tub d'alimentació de l'ariet de 
can Gimferrer visible a la part alta del saltant

El quart ariet del qual hem obtingut informació ha estat un que hi va haver a Serinyà fins al 1970. Els vilatans en recorden el soroll intermitent, però sense interrupció, un cop cada segon, més o menys. Segons ens explica en Joaquim Montcanut, antic masover de can Mollet, aquest es trobava dins del molí del mas, a tocar de la llera del Serinyadell, i captava l'aigua que baixava conduïda per canals fets de travertí des del passallís de més avall de les voltes d'en Gasparic, a la zona del Parc de les Coves, fins al dipòsit de can Ferrer de les Torres, vencent un desnivell una mica superior als 20 m, o als 10 si només li calia arribar al viver de la finca. En Joaquim comenta que segurament ja estava en marxa abans de la guerra i que, amb molta probabilitat, la gent de can Genover el va instal·lar cap als anys 1910-1920, fins que va ser substituït per un motor nou de benzina, «comprat a Figueres», recorda. En aquests dos darrers casos no es conserva l’ariet.

L'ariet de can Lleal, a Olives
Un altre seria el de can Lleal, a Olives, a tocar de Sant Esteve de Guialbes. Es conserva com una joia però ara no està operatiu. Va ser dels primers a posar-se en marxa, ja que el va instal·lar l'avi de l'actual propietari, Joan Lleal, que ja té noranta anys. Per tant, es va muntar abans del 1900. Pujava l'aigua de la font d'Olives, amb un cabal de 3 o 4 l/min, una alçada superior als 50 m i una llargada de tub d'uns 400 m. Ara potser seria més difícil de fer-la arribar fins al mas, perquè entremig passa la línia del tren. Va estar operatiu fins passat el 1960.

Aquest ariet d'Olives va servir d'inspiració a en Josep Fort Planaferrana, avi de l'actual propietari del mas del mateix nom a Sant Miquel de Campmajor, que en va instal·lar un al Ritort, que passava a tocar del seu molí, a uns 15 metres de desnivell per sota de la finca. Parlem de començaments del segle XX.

Un darrer cas, modern es podria dir, és el de l'ariet construït per en Ramon Castillo, alumne de l'INS Josep Brugulat, que l'any 2005 va fer el projecte «Ariete hidráulico didáctico», en què descriu «la construcció d'una bomba elevadora d'aigua, o ariet hidràulic, la característica del qual és el seu baix cost operacional, ja que no consumeix benzina, gas, electricitat, ni necessita cap altre font d'energia a part del corrent d'aigua del riu o torrent on es col·loqui. A més es tracta d'una bomba totalment respectuosa amb el medi ambient». A més, aquesta bomba, que es troba a l'institut, està feta parcialment amb material transparent per poder veure com funcionen les diverses parts mòbils quan està en marxa.


L'ariet construït a l'INS Josep Brugulat
Aquest tipus de bombes les va idear un dels germans Montgolfier, concretament en Joseph Michel, el 1796, i al llarg del segle XIX es van popularitzar molt, però amb l'electrificació i els motors barats van quedar en un ús molt reduït i específic (era freqüent utilitzar-lo a les masies aïllades).

Pel que fa al funcionament de l’ariet és bastant senzill tot seguint la il·lustració que acompanya el text, el funcionament és el següent: es carrega el sistema amb aigua del tanc (A) i s'activa la vàlvula C per iniciar el cicle de purga o descàrrega. La vàlvula de retenció D no deixa buidar el calderí E i, en buidar-se per sota, torna a entrar aigua pel tub B fins que la vàlvula C es torna a tancar de cop per la pressió de l'aigua que entra.

A: Font d'alimentació
B: Tub d'impulsió
C: Vàlvula de descàrrega
D: Vàlvula de retenció
E: Càmera d'aire
F: Tub de descàrrega
G: Dipòsit de descàrrega
H: Altura de descàrrega
h: Altura de càrrega




Font: Viquipèdia

Llavors es produeix el cop d'ariet que en fer pujar la pressió en el cos de la bomba fa entrar l'aigua, vencent la vàlvula de retenció D, cap al dipòsit E i la fa pujar pel tub F, causat per la pressió de l'aire contingut en el calderí E. Així, una part de l'aigua que ha entrat pel tub B puja fins al dipòsit G i l'altra surt per la vàlvula C i torna de nou a la llera. Cal tenir present que el rendiment de la bomba és proporcional al cabal d'alimentació: quan més gran és, més cabal de descàrrega obtindrem, i també quan major és l'altura de la impulsió més podrà pujar l’aigua.

També, cedit per l'escola Casa Nostra, hem pogut llegir un document redactat en català i sense firmar datat aproximadament del 1936 que es titula: Origen i formació de l'Estany de Banyoles. En aquest document s'inclou el projecte «Aprovechamientos Hidráulicos», presentat per una empresa de Sant Feliu de Guíxols representada pels Srs. Painí i Llasó, en el qual es fa un estudi, el 1928, per ampliar la zona de rec des de la zona de l'Estany fins a la Perpinyana, seguint el Matamors fins a trobar el Terri, exceptuant el turó de Miànigues, tot fent pujar aigua amb un sistema de tres ariets des de l'Estany amb la construcció d'un sifó.

En l'actualitat aquest tipus de bombes tenen molt d'èxit a Sud-amèrica, en zones agrícoles on encara no tenen subministrament elèctric. Normalment són fetes amb materials reciclables comuns per un cost que no arriba als 200 €; per contra comprar-ne un de bo i fet aquí pot costar uns 1.500 €.

Publicat a la revista del Consell Comarcal "El Pla de l'Estany" en el nº 74 de juliol 2013