dimarts, 5 d’octubre del 2010

Planetes habitables

Fa uns dies va sortir de nou una notícia als medis de comunicació que deia “Nou planeta habitable”, quan es va detectar el sisè planeta al voltant d'una estrella nana vermella, de nom Gliese 581, que es troba a la constel·lació de la Balança a uns 20 anys llum de nosaltres. Això, vol dir que viatjant a la velocitat de la llum el viatge d'anada duraria 20 anys i, ara per ara, amb les màquines actuals no podem anar més que a una mil·lèsima part d'aquesta velocitat. En resum, que poden ser habitables, però per a la vida que ja hi pugui haver enllà, no per a nosaltres.

A l'article publicat en aquesta revista a l'agost ja començàvem a parlar d'exoplanetes, avui entrarem una mica més a fons per saber que vol dir aquesta notícia i quin abast té.

Llegint els diaris semblava que ja poguéssim anar de viatge demà passat a viure en aquest planeta si tinguéssim algun problema en aquest nostre i res més lluny de la realitat. L'única cosa nova que sabem és que la temperatura del nou planeta està entre -37 i -12ºC, en aquestes condicions sembla que pugui contenir aigua en forma de gel, o sigui que es troba dins del que els astrònoms anomenen “zona habitable” d'una estrella, la zona on no fa ni massa calor ni massa fred. Dins del nostra sistema solar correspondria únicament a la Terra i Mart, doncs Venus ja és massa calorós i Júpiter massa fred. Aquest nou planeta presenta les seves condicions de temperatura mitjana superficial entre les de la Terra i Mart, així doncs és un bon candidat per a tenir aigua en superfície.

Des del 1995 en que es va descobrir el primer exoplaneta, planeta fora del nostra Sistema Solar, per Michael Mayor i Didier Queloz de l'Observatori de Ginebra, s'han descobert ja prop de 500 exoplanetes, degut principalment a que s'han millorat molt les tècniques de detecció.

              Comparació dels planetes del sistema solar (fins a
                  Júpiter) i de Gliese 581, a escala de distància.
Hi ha diversos mètodes de detecció, com :
  • Determinació de la velocitat radial de l'estrella, consistent en l'estudi de l'efecte Doppler, la desviació de la longitud cap a la banda vermella o blava, que sofreix la llum que emet l'estrella degut a l'estrabada originada per la força de la gravetat que exerceix el planeta sobrer l'estrella.
  • Trànsit, que consisteix en observar la brillantor de l'estrella i veure si sofreix alguna variació causada per planetes que li passin pel davant.
  • Astrometria, consistent en arribar a detectar la mica d'oscil·lació que li provoca la gravetat del planeta a la seva estrella. Permet detectar planetes grans, tipus Júpiter.
  • Observació directa, tal com fan els telescopis Corot de l'ESA (Agència Espacial Europea) i Spitzer de la NASA
  • Microlents gravitatòries o per lents gravitacionals, però ja són mètodes menys sistemàtics, per casuals, i més difícils d'utilitzar

    Publicat a la revista "Els Colors del Pla de l'Estany" en el seu nº 132 del desembre 2010