dilluns, 14 de juny del 2010

Contaminació Lumínica


Des d'Astrobanyoles, agrupació d'astronomia i ciència del Pla de l'Estany, volem contribuir a fer una mica de divulgació d'aquesta branca de la ciència i avui hem triat, dins del món de l'astronomia, aquest tema per començar, aprofitant que el gener passat es va iniciar des de la nostra entitat una Campanya de Lluita contra la Contaminació Lumínica.

Quan hom escolta per primera vegada aquesta paraula se li queda una cara, com dient, i ara, ¿de què m'està parlant aquest?.

No estem acostumats a sentir aquest terme. Per contra ja fa molt anys que estem habituats a la contaminació ambiental, al reciclatge i separació de deixalles, vidre, paper, etc... i pobre del que no faci, doncs, fins i tot, podria rebre una sanció per no fer-ho.

Doncs la contaminació lumínica consisteix en la contaminació que produïm nosaltres mateixos quan volem il·luminar el terra, però una part de la llum se'ns escapa per sobre de l'horitzontal i no ens arriba mai al seu destí, el terra. Això tant pot passar amb l'enllumenat públic com privat i a empreses com residències particulars. I aquesta contaminació també arribaria a ser sancionable.

¿Què passa doncs?. Diverses coses:

1- La llum es perd pel cel i ens l'embruta. Fixeu-vos en la foto, feta amb exposició per en F. Pruneda, de l'AAAGi, on es pot veure clarament la mitja taronja que envolta el cel de la nostra vila, Banyoles, des del Pla de Martís.
2-Estem malgastant l'energia i l'estem pagant com bona quan no l'estem aprofitant. Tan als carrers com a casa.
3-Afectem l'ecosistema que viu a la nit
4-Produeix intrusisme i enlluernament. Vol dir que t'entra llum no desitjada a casa teva o que els mateixos fanals, si el mires, t'enlluernen.

¿Com ho podem evitar?

Doncs donant-nos compte de que la contaminació lumínica és una mica la conscienciació de tots i cadascú de nosaltres. Que si som capaços d'evitar que els llums estiguin mal orientats, ja hem fet un pas endavant. Si pugem a un puig a prop d'on vivim i mirem cap a baix, tota la
Contaminació Lumínica produïda per Banyoles

 
llum que estem veient l'estem llançant al cel, doncs quan estem al cim estem per sobre del nivell de l'horitzontal i aquella llum no arribarà mai al terra. I a més l'estem pagant.

És important orientar els fanals i projectors cap al terra, o posar-los-hi pestanyes de forma que no deixin escapar la llum que vol anar cap al cel o entrar a les cases veïnes.

També és molt important controlar els horaris d'encesa i apagada dels llums, posant-hi temporitzadors que permetin tenir-los tancats quan no cal. A més, estalviarem.

Visiteu la nostra pàgina www.astrobanyoles.org i dins d'ella el Fòrum per saber-ne més.

Publicat a la revista "Els Colors del Pla de l'Estany" en el seu nº 127 del juliol 2010